• Knipmode oktober ligt in de winkel!

  Begrippen als comfort, behaaglijkheid en een casual look lopen als een rode draad door dit oktobernummer. Daarom besteden we extra aandacht aan modellen die lekker om je lijf zitten, met sweaters, jasjes en vesten in de hoofdrol. Ook brengen we, zo aan het begin van de wintermaanden, patronen voor huispakken. Om lekker in te cocoonen met je benen opgetrokken op de bank, bijvoorbeeld in zo’n trendy jumpsuit of onesie. Natuurlijk kun je de patronen van deze modellen, wanneer je ze maakt uit een elegantere stof, ook prima gebruiken voor andere gelegenheden. Let ook eens op de bijzondere stoffen in deze Knip: veel rekbare (brei)stoffen, imitatiebont, stoffen met ingeweven bontpatronen en wolvilt. Wat de meeste stoffen met elkaar gemeen hebben is dat ze heerlijk zacht en aaibaar aanvoelen.

  In de extra bijlage bij dit oktobernummer vind je sowieso de laatste trends in stoffen en dessins, ‘verpakt’ in maar liefst 11 modellen en 31 variaties. Met onder meer bloemendessins geïnspireerd door schilderijen van oude meesters, en volop nieuwe dessins met abstracte en geometrische vormen.

  En misschien is het je al opgevallen…? Deze Knip is een stuk dikker! Het aantal patronen is hetzelfde gebleven maar we hebben het werkschrift met de naaibeschrijvingen uitgebreid met maar liefst 16 pagina’s. In het vervolg is er extra ruimte en aandacht voor instructietekeningen en tips. De verwijzingen naar internet uit voorgaande nummers stuitten bij veel lezeressen op problemen. Ik ben dan ook ontzettend blij en dankbaar dat zoveel lezeressen de moeite hebben genomen om te reageren en om hun ongenoegen daarover kenbaar te maken. Want alleen als we te weten komen wat er bij jullie speelt of wat jullie wensen zijn, kunnen we daarop inspelen. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties op het vernieuwde werkschrift. Je kan me mailen op peggy.weijergang@newskoolmedia.nl en verder wens ik je natuurlijk veel plezier en inspiratie toe met dit nieuwe oktobernummer. Bekijk de patronen van Knipmode oktober hier!

  voorwoord-peggy

  Liefs Peggy

   
 • Terug in de tijd - zesbaansrok patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "Goede keus: zesbaansrok"
  Uitgezet patroon voor maat 40

  "Een uitgezet patroon met vele mogelijkheden! De rok bestaat uit zes gelijke banen, u hoeft dus alleen maar het patroon van die éne baan over te nemen en dat zesmaal uit de stof te knippen. Die rok kunt u even-over-de-knie óf lang maken. De stof die u gebruikt bepaalt het karakter van de rok. Knip koos een mooie wollen stof voor de sportieve rok, die voor elk seizoen geschikt is. De lange rok heeft door de keuze van de stof een hoog-zomers-uiterlijk. Neem het patroon over op ware grootte: elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de baan zesmaal uit de stof, met iets extra voor naden en zomen. In de linkerzijnaad wordt een rits verwerkt; de rechte band sluit met een knoop."

  Hier vind je het zesbaansrok patroon!

   
 • Sneak preview Knipmode oktober

  Het 45-jarige Knip-jubileum wordt nog volop gevierd met online winacties en het is alweer tijd voor een sneakpreview van Knipmode oktober. Begrippen als comfort, behaaglijkheid en een casual look lopen als een rode draad door dit oktobernummer. Daarom besteden we extra aandacht aan modellen die lekker om je lijf zitten, met sweaters, jasjes en vesten in de hoofdrol.

  zacht-voor-jezelf
  Zacht voor jezelf

  Ontspannen outfits van streelzachte stoffen in kalme ecru- en beigetinten. Daarin ben je straks opgewassen tegen de strengste winter én zie je er fraai en vrouwelijk uit. Fun furs zijn te koop in allerlei variaties en zien er vaak opvallend natuurlijk uit. Dit vest is een eenvoudig model dat er speciaal uitziet door het langharige imitatiebont in een crèmetint. Dit vestpatroon is er in maat 34-46. Geef ditzelfde vest een andere look door er een opvallende stof voor te kiezen. Zoals een originele breistof met een rand van imitatiebontcirkels. Ook bijzonder: de klassieke jas van wol met een kantlaag eraan vast. Dit model is er in maat 34-46.

  groot-succes
  Groot succes

  Oversized wordt dit seizoen veel gezien. Kleding met de XL-factor zit ontzettend lekker en staat groots. Ga dus ook voor deze mooie mode met zo’n royale jas, wijde sweater of ruim pak. Een zwierig mannenpak is een aanwinst voor je garderobe. Dit pak is er in maat 34-46. De oversized sweater zit heerlijk comfortabel. Combineer deze met een sierlijke klokrok. De rok met sweater is momenteel een super actuele combinatie. Deze sweater is er ook in maat 34-46.

  kleur-bekennen
  Kleur bekennen
  In deze behaaglijke kleding van warme wol wapen je je tegen koude dagen. De stralende kleuren maken deze items extra de moeide waard. Zonneklaar dat je zo’n tuniek, vest of jas meteen wilt maken. Met deze kleurige streepjesjas heb je meteen een mooi warm item in huis. De stof: wolvilt met stretch. Deze jas is er in maat 44-56. Het wordt een mooie herfst met veel sprankelend geel en optimistisch oranje. Zo past dit rechte vest goed bij de herfst en draag je hem binnen als het ijzig wordt. Deze herfstjas is er in maat 44-56.

  pak-van-je-hart
  Pak van je hart

  Een dagje lekker thuis lummelen doe je in een ontspannen outfit. Daarin wil je er als het kan toch goed en verzorgd uitzien. Dat gaat zeker lukken in zo’n heerlijk huispak, jumpsuit of onesie.
  Dit comfortabele en komische dierenpak is een onesie, ofwel een pak-aan-een-stuk. Dit pak is er in maat 34-46. Wil je liever een pak uit twee losse delen. Dan is er de sweater en joggingbroek die samen een huispak vormen. Deze sweater en broek zijn er in maat 34-46.

   
 • Terug in de tijd, baret patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  Benodigde stof
  0,50 m van 150 cm breed.

  Zo maak je de baret
  Neem voor de baret het uitgezette patroontje over de ware grootte, elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de delen schuin uit de stof en reken daarbij iets extra voor naden; let bij geruite stof goed op het dessin, zodat de ruiten mooi op elkaar aansluiten.
  Knip de segmentjes ook van voeringstof, want het is beter de baret te voeren. Stik eerst de segmenten van stof aan elkaar, stik ook de voeringsegmentjes aan elkaar, leg de voering in de baret en stik langs de onderkant één zijde van de band aan. Vouw de band dubbel en zoom de andere kant op het stiksel vast.

  Baret patroon

  Baret_patroon

   
 • Duizend keer dank - Knipmode bestaat 45 jaar

  Hoera, Knip bestaat 45 Jaar en tjee wat is er veel veranderd. We zijn een aantal keer van uitgever en locatie veranderd, we hebben mensen zien komen en gaan. In plaats van met pen en papier doen we ons werk tegenwoordig met een computer. Naast ons magazine hebben we een online shop waar patronen besteld kunnen worden en via onze Facebookpagina kunnen we met elkaar communiceren over het resultaat van onze hobby. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw (pff wat klinkt dat ver weg) hebben we hebben een zusje gekregen: Knippie, met kleding voor kids.

  Duizend keer dank
  Wat onveranderd blijft, is het enorme enthousiasme en professionaliteit waarmee de redactie zich elke maand opnieuw buigt over de patronen met de mooiste ontwerpen en stoffen. Iedereen die nu en in de voorbije jaren een bijdrage heeft geleverd om Knip en Knippie tot een succes te maken (en dat zijn er heel wat) wil ik ontzettend bedanken voor hun inzet en enthousiasme; De patronenmakers, ontwerpers, naaisters, stylistes, vormgevers, tekstredacteuren en ga zo maar door.

  knip

  Maar vooral wil ik alle trouwe lezeressen bedanken die bijgedragen hebben aan het succes van Knip. Vrouwen, heel soms een man, die van het zelf kleding maken hun hobby hebben gemaakt. Natuurlijk gaan we door met minstens dezelfde motivatie en enthousiasme, nog zeker 45 jaar…

  Liefs,
  Peggy Weijergang
  September voowoord

   
 • Terug in de tijd - overgooier patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  Nu als jurk, straks als overgooier
  "Naast de vele zomerse mogelijkheden die u hier ziet, is dit hypermoderne overslagmodel óók geschikt om van een grijze of beige flannel te maken. Voor de komende winter heeft u er dan een zeer bij de tijdse overgooier bij.
  Bij het uitgezette patroon (maat 38) is geen rekening gehouden met naden!"

  Hier vind je het patroon van de overgooier!

   
 • Terug in de tijd - broekrok patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "De broekrok is terug"
  "Uitgezet patroon geschikt voor de maten 38 en 42 Hebt u het laatste nieuws gehoord? De broekrok is terug. En natuurlijk hebben wij een patroon voor u, waarmee zelfs heel verschillende resultaten te bereiken zijn. Voornamelijk zit ‘m dat in de stof die u daarvoor kiest. We hebben twee voorbeelden voor u gemaakt van zo’n patroon. Model A is gemaakt van fijne flannel en is modieus-progressief. Voor model B is jeans gebruikt en is daardoor jong-sportief. Maar: in het eerste geval is gabardine ook heel mooi en in het tweede fijn ribfluweel. Van deze broekrok geven wij het uitgezette patroon in twee maten (38 en 42), in twee lengtes (Model A knielang, model B kuitlang), met of zonder zakken.

  Benodigde stof model A: 1,45 m van 140 cm breed.
  Benodigde stof model B: 1,55 m van 140 cm breed.

  Neem het patroon over op ware grootte, in de gewenste maat. Elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de patroondelen na van stof en reken daarbij iets extra voor naden en zomen. Stik eerst de figuurnaadjes voor en achter, stik desgewenst de zakken op. Sluit zij- en binnenbeennaden. Stik de kruisnaad vanaf het split tot de taille middenachter. Vouw het aangeknipte splitbeleg naar binnen. Zet de rits in. Geef eventueel een sierstiksel langs de ritsinzet. Stik de uiteinden van de tailleband dicht. Zet één helft van de band aan de bovenkant van de broekrok. Zoom de andere helt op het stiksel aan. Stik de band rondom door. Festonneer een knoopsgat, zet een knoop aan. Zoom de pijpen. Strijk de vouwen in op de middenvoor- en middenachterlijnen."

  Hier vind je het broekrok patroon!

   
 • Vroeger als Knipmode model

  Omdat deze maand de Knip zijn 45-jarige bestaan viert en er dus heel wat wordt teruggeblikt op de afgelopen decennia, vroegen mijn collega's mij iets te schrijven over ‘hoe het toen was’. Ik ben namelijk lang geleden, ergens in een vorig leven, model geweest. Dat was in de zeventiger en tachtiger jaren; velen van jullie waren toen waarschijnlijk nog niet eens geboren! Ik moest er wel even over nadenken, voordat ik ‘ja’ zei tegen deze opdracht. Want het wordt zo gauw een oma-vertelt-verhaal, en daar ben ik niet zo van. Maar ik ben gezwicht, dus hier komt ‘t.

  Vroeger_Setcard
  Dit is de voorkant van mijn ‘setcard’ uit die tijd. Eigenlijk een soort visitekaartje.

  Model worden stond nooit op mijn wensenlijstje. Vanaf mijn twaalfde wist ik namelijk al wat mijn toekomst zou zijn: ik wilde lerares expressie worden. Daarvoor moest ik een opleiding volgen op de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Helaas bleek dat een grote teleurstelling. Ik heb het nog een half jaar volgehouden maar toen was het echt over en viel ik in het welbekende zwarte gat . Wat nu? Ik heb nog even pedagogie en filosofie gestudeerd, maar daar werd ik niet vrolijk van. Dus toen ik ‘ontdekt’ werd door iemand van een modellenbureau greep ik dat met beide handen aan. Het leek me een leuke tijdsbesteding en het verdiende ook nog behoorlijk. Ondertussen zou ik uitkijken naar een nieuwe interessante studie. Die is er dus nooit gekomen, want model zijn bleek ontzettend leuk! Ik was altijd al erg geïnteresseerd in mode en dan is het natuurlijk een feestje als je elke dag de mooiste kleren aan mag. Maar het ging er wel anders aan toe dan nu.....
  Tegenwoordig hoeft een model alleen maar zichzelf mee te nemen naar een fotoshoot. Wel schoon gewassen (en geschoren) graag, maar verder, het een en ander voorbereiden, hoeft ze niet. Alles wordt immers voor haar gedaan tijdens de shoot. Er is een visagist die de make-up en het haar doet en er is een stylist die voor alle kleding en accessoires zorgt. Dat was in mijn tijd wel anders! Wij deden alles zelf. 's Ochtends vroeg gingen de haren vast in de krul (met de Carmen-set; gebruikt iemand die krullers nog?)
  Vroeger_Carmenset
  En we sjouwden elke keer een flinke koffer mee.  Daarin zaten al onze make-up-spullen die we bewaarden in een gereedschapskist; je weet wel, zo'n uitvouwbare.
  Vroeger_gereedschapskist

  En een keur aan schoenen, sieraden, sjaals en hoeden. Soms gingen er ook kleren mee, want er waren klanten die wilden dat je een basisgarderobe meenam. En dan kon je maar beter met goeie spullen aankomen. Ik had daarom een aparte werkgarderobe met keurige blouses, broeken en rokken, want zelf liep ik er bij als een hippie, zoals elk model uit die tijd, met gebloemde broeken en kleurige tunieken.

  Zo heb ik in die tijd natuurlijk ook voor de Knip gewerkt. Toevallig vond ik laatst nog wat foto's. Op de foto met de drie meisjes sta ik links, en helemaal rechts staat Babette Cremer; inderdaad, de vrouw van Jan.
  Vroeger_Knip1
  Vroeger_Knip2

  En weet je nou wat zo leuk is, die broekpakken die ik aan heb op de foto zijn weer helemaal hot! Kijk maar naar de foto's van de laatste collectie van Prada en Altuzarra, en ook in de shows van Louis Vuitton, Derek Lam en Marni kwamen ze voorbij.

  Vroeger_Altazurra_Prada

  Zo zie je maar weer; alles herhaalt zich, maar is elke keer weer net even anders.

  Groetjes Floor,
  Styliste Knipmode

   
 • Terug in de tijd - patroon schort

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "De tijd dat een schort alleen maar goed was om spatten op te vangen, is allang voorbij. Tegenwoordig zie je zulke leuke modellen, dat je ze voor je plezier draagt. Maar wat let U om zo’n schort ‘nieuwe stijl’ even zelf te maken, het uitgezette patroon staat erbij. En met de schoonmaak in zicht is zo’n moderne aanwinst helemaal welkom! Als stof kozen we een decoratief katoentje. De schouderbanden van het voorste model zijn aan twee koperen gordijnringen bevestigd (plastic kan natuurlijk ook). Het model erachter is juist zo lang, dat het heerlijk draagt op een pantalon."

  Hier vind je het patroon van de schort!
  (Linker patroon op de afbeelding)

   
 • Terug in de tijd - kimono patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  Zo’n kimono-jasje is een ideaal kledingstuk
  "Nu fijn voor het strand, later om in huis te dragen, eventueel met een lange broek.
  Het model is heel gemakkelijk te maken, en in één middag klaar. Neem het uitgezet patroon (maat 38) over op ware grootte, elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed.
  Knip de patroondelen uit de stof, en reken iets extra voor naden en zomen. Langs hals, middenvoor en mouwen wordt een in vorm geknipte bies gezet, van dezelfde stof óf van een bijpassend dessin of kleur; U kunt ook effen nemen voor de biezen. Het jasje sluit met een lange bindceintuur; eventueel kan de ceintuur vervangen worden door een dik koord."

  Hier vind je het patroon van het kimono jasje.

   
 • Knipmode september ligt in de winkel

  Lieve lezeressen,

  Knip bestaat 45 jaar. Op de redactie hebben we het glas al geheven om dit feestelijke feit te vieren. En daar hoort natuurlijk een jubileumnummer bij dat – heel toepasselijk – helemaal in het teken staat van toen, met ontwerpen die een vleugje nostalgie ademen. Mode van nu geïnspireerd door onder meer de fifties en sixties met klassieke stoffen als tweed, pied-de-coq en camel- en mohair-mantelstof. Deze laatste stof is gebruikt voor de winterse mantel en de zachte jas.

  Ook geven we retropatronen op ruitjespapier weg via onze website. Zo zie je: er is eigenlijk niet veel veranderd. Hedendaagse ontwerpers putten nog altijd inspiratie uit het verleden. Wat wel wezenlijk anders is, is de reden waarom we zelf kleding maken. Vroeger was het in de meeste gevallen een financiële noodzaak. Wilde je meedoen met de mode dan was je aangewezen op merken die voor de meeste mensen te duur of moeilijk verkrijgbaar waren. Pas later, toen grote modewinkels als H&M en Zara kwamen, werd de mode voor elke beurs toegankelijk.

  Gelukkig bleef er een grote groep vrouwen die het leuk vindt om haar kleding zelf te maken. En het goede nieuws is dat dat aantal momenteel alleen maar toeneemt. De naaischolen schieten als paddenstoelen uit de grond en veel jongeren maken enthousiast gebruik van onze patronen-webshop. Alle reden om de toekomst vol optimisme en energie tegemoet te zien.

  Alle trouwe abonnees en lezeressen wil ik ontzettend bedanken. En alle nieuwe lezeressen moedig ik aan om vooral door te gaan met deze fantastische hobby. Een complimentje krijgen voor iets wat je zelf gemaakt hebt, zoals deze stijlvolle rok met jasje,  is altijd extra bijzonder. Verder vieren we dit jubileum met leuke acties op de website. Zo geven we fijne cadeaus weg zoals naaimachines, creatieve handboeken en nog veel meer. In het blad zelf vind je een gratis extra patroon van een klokkende rok in drie lengtes. Het staat op een los patroonblad zodat je het kunt uitknippen. Ik wens je heel veel plezier en inspiratie met dit bijzondere jubileumnummer. Uiteraard zijn we altijd benieuwd naar je resultaat en vinden we het leuk om dit op Facebook te delen.

  Bekijk de patronen uit Knipmode september hier.

  September voowoord

  Liefs, Peggy

   

   

   

   

Knipmode abonnement

Knipmode Oktober 2014

 

naaimachinenaald

Zoek een naaicursussen

editie nabestellen