• New York Fashion Week

  Intussen ben ik al meer dan een week terug uit New York maar nog steeds helemaal onder de indruk van al het modegeweld van en rondom de shows van de New York Fashion Week. New York is waar het van start gaat: het halfjaarlijkse modecircus met alle presentaties van de designers. Daarna volgen Londen, Milaan en Parijs. Er zijn redacteuren die het hele circus volgen en dus weken van huis zijn. Maar omdat er ook nog gewoon gewerkt moet worden heb ik me beperkt tot NY.

  Het feit dat het in New York nog volop zomer was maakte het extra makkelijk je voor te stellen hoe het modebeeld voor de zomer van 2015 eruit zal gaan zien. Van een alles overkoepelend beeld is al langer geen sprake. Er is echt voor iedereen iets. Van sportief, tot romantisch en van sexy tot stoer. Kortom er zijn meerdere thema’s.

  Voilà, vast een aantal opmerkelijke:

  WijdeRokken
  Ik zag heel veel wijde rokken met een knipoog naar de jaren 50. Vaak net-over-de-knielengte of halverwege de kuit.
  (Jil Stuart, Michael Kors, Marc by Marc Jacobs)

  AardseKleuren
  Warme en aardse kleuren; van huidtinten, roest tot oranje, liefst onderling gecombineerd.
  (The Row, Tome, Altuzarra)

  Sport
  Veel stoffen en modellen worden beïnvloed door sport. Denk aan geperforeerde stoffen, nylon en neopreen.
  (Alexander Wang 2x, Lacoste)

  Geel
  Geel, van eigeel tot vanille, speelt een belangrijke rol in zowel accessoires als kleding.
  (Lacoste, Marc by Marc Jacobs, Michael Kors)

  Wordt vervolgd…

  Liefs,
  Peggy
  voorwoord-peggy

   
 • Knipmode oktober ligt in de winkel!

  Begrippen als comfort, behaaglijkheid en een casual look lopen als een rode draad door dit oktobernummer. Daarom besteden we extra aandacht aan modellen die lekker om je lijf zitten, met sweaters, jasjes en vesten in de hoofdrol. Ook brengen we, zo aan het begin van de wintermaanden, patronen voor huispakken. Om lekker in te cocoonen met je benen opgetrokken op de bank, bijvoorbeeld in zo’n trendy jumpsuit of onesie. Natuurlijk kun je de patronen van deze modellen, wanneer je ze maakt uit een elegantere stof, ook prima gebruiken voor andere gelegenheden. Let ook eens op de bijzondere stoffen in deze Knip: veel rekbare (brei)stoffen, imitatiebont, stoffen met ingeweven bontpatronen en wolvilt. Wat de meeste stoffen met elkaar gemeen hebben is dat ze heerlijk zacht en aaibaar aanvoelen.

  In de extra bijlage bij dit oktobernummer vind je sowieso de laatste trends in stoffen en dessins, ‘verpakt’ in maar liefst 11 modellen en 31 variaties. Met onder meer bloemendessins geïnspireerd door schilderijen van oude meesters, en volop nieuwe dessins met abstracte en geometrische vormen.

  En misschien is het je al opgevallen…? Deze Knip is een stuk dikker! Het aantal patronen is hetzelfde gebleven maar we hebben het werkschrift met de naaibeschrijvingen uitgebreid met maar liefst 16 pagina’s. In het vervolg is er extra ruimte en aandacht voor instructietekeningen en tips. De verwijzingen naar internet uit voorgaande nummers stuitten bij veel lezeressen op problemen. Ik ben dan ook ontzettend blij en dankbaar dat zoveel lezeressen de moeite hebben genomen om te reageren en om hun ongenoegen daarover kenbaar te maken. Want alleen als we te weten komen wat er bij jullie speelt of wat jullie wensen zijn, kunnen we daarop inspelen. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties op het vernieuwde werkschrift. Je kan me mailen op peggy.weijergang@newskoolmedia.nl en verder wens ik je natuurlijk veel plezier en inspiratie toe met dit nieuwe oktobernummer. Bekijk de patronen van Knipmode oktober hier!

  voorwoord-peggy

  Liefs Peggy

   
 • Terug in de tijd - zesbaansrok patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "Goede keus: zesbaansrok"
  Uitgezet patroon voor maat 40

  "Een uitgezet patroon met vele mogelijkheden! De rok bestaat uit zes gelijke banen, u hoeft dus alleen maar het patroon van die éne baan over te nemen en dat zesmaal uit de stof te knippen. Die rok kunt u even-over-de-knie óf lang maken. De stof die u gebruikt bepaalt het karakter van de rok. Knip koos een mooie wollen stof voor de sportieve rok, die voor elk seizoen geschikt is. De lange rok heeft door de keuze van de stof een hoog-zomers-uiterlijk. Neem het patroon over op ware grootte: elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de baan zesmaal uit de stof, met iets extra voor naden en zomen. In de linkerzijnaad wordt een rits verwerkt; de rechte band sluit met een knoop."

  Hier vind je het zesbaansrok patroon!

   
 • Sneak preview Knipmode oktober

  Het 45-jarige Knip-jubileum wordt nog volop gevierd met online winacties en het is alweer tijd voor een sneakpreview van Knipmode oktober. Begrippen als comfort, behaaglijkheid en een casual look lopen als een rode draad door dit oktobernummer. Daarom besteden we extra aandacht aan modellen die lekker om je lijf zitten, met sweaters, jasjes en vesten in de hoofdrol.

  zacht-voor-jezelf
  Zacht voor jezelf

  Ontspannen outfits van streelzachte stoffen in kalme ecru- en beigetinten. Daarin ben je straks opgewassen tegen de strengste winter én zie je er fraai en vrouwelijk uit. Fun furs zijn te koop in allerlei variaties en zien er vaak opvallend natuurlijk uit. Dit vest is een eenvoudig model dat er speciaal uitziet door het langharige imitatiebont in een crèmetint. Dit vestpatroon is er in maat 34-46. Geef ditzelfde vest een andere look door er een opvallende stof voor te kiezen. Zoals een originele breistof met een rand van imitatiebontcirkels. Ook bijzonder: de klassieke jas van wol met een kantlaag eraan vast. Dit model is er in maat 34-46.

  groot-succes
  Groot succes

  Oversized wordt dit seizoen veel gezien. Kleding met de XL-factor zit ontzettend lekker en staat groots. Ga dus ook voor deze mooie mode met zo’n royale jas, wijde sweater of ruim pak. Een zwierig mannenpak is een aanwinst voor je garderobe. Dit pak is er in maat 34-46. De oversized sweater zit heerlijk comfortabel. Combineer deze met een sierlijke klokrok. De rok met sweater is momenteel een super actuele combinatie. Deze sweater is er ook in maat 34-46.

  kleur-bekennen
  Kleur bekennen
  In deze behaaglijke kleding van warme wol wapen je je tegen koude dagen. De stralende kleuren maken deze items extra de moeide waard. Zonneklaar dat je zo’n tuniek, vest of jas meteen wilt maken. Met deze kleurige streepjesjas heb je meteen een mooi warm item in huis. De stof: wolvilt met stretch. Deze jas is er in maat 44-56. Het wordt een mooie herfst met veel sprankelend geel en optimistisch oranje. Zo past dit rechte vest goed bij de herfst en draag je hem binnen als het ijzig wordt. Deze herfstjas is er in maat 44-56.

  pak-van-je-hart
  Pak van je hart

  Een dagje lekker thuis lummelen doe je in een ontspannen outfit. Daarin wil je er als het kan toch goed en verzorgd uitzien. Dat gaat zeker lukken in zo’n heerlijk huispak, jumpsuit of onesie.
  Dit comfortabele en komische dierenpak is een onesie, ofwel een pak-aan-een-stuk. Dit pak is er in maat 34-46. Wil je liever een pak uit twee losse delen. Dan is er de sweater en joggingbroek die samen een huispak vormen. Deze sweater en broek zijn er in maat 34-46.

   
 • Terug in de tijd, baret patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  Benodigde stof
  0,50 m van 150 cm breed.

  Zo maak je de baret
  Neem voor de baret het uitgezette patroontje over de ware grootte, elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de delen schuin uit de stof en reken daarbij iets extra voor naden; let bij geruite stof goed op het dessin, zodat de ruiten mooi op elkaar aansluiten.
  Knip de segmentjes ook van voeringstof, want het is beter de baret te voeren. Stik eerst de segmenten van stof aan elkaar, stik ook de voeringsegmentjes aan elkaar, leg de voering in de baret en stik langs de onderkant één zijde van de band aan. Vouw de band dubbel en zoom de andere kant op het stiksel vast.

  Baret patroon

  Baret_patroon

   
 • Duizend keer dank - Knipmode bestaat 45 jaar

  Hoera, Knip bestaat 45 Jaar en tjee wat is er veel veranderd. We zijn een aantal keer van uitgever en locatie veranderd, we hebben mensen zien komen en gaan. In plaats van met pen en papier doen we ons werk tegenwoordig met een computer. Naast ons magazine hebben we een online shop waar patronen besteld kunnen worden en via onze Facebookpagina kunnen we met elkaar communiceren over het resultaat van onze hobby. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw (pff wat klinkt dat ver weg) hebben we hebben een zusje gekregen: Knippie, met kleding voor kids.

  Duizend keer dank
  Wat onveranderd blijft, is het enorme enthousiasme en professionaliteit waarmee de redactie zich elke maand opnieuw buigt over de patronen met de mooiste ontwerpen en stoffen. Iedereen die nu en in de voorbije jaren een bijdrage heeft geleverd om Knip en Knippie tot een succes te maken (en dat zijn er heel wat) wil ik ontzettend bedanken voor hun inzet en enthousiasme; De patronenmakers, ontwerpers, naaisters, stylistes, vormgevers, tekstredacteuren en ga zo maar door.

  knip

  Maar vooral wil ik alle trouwe lezeressen bedanken die bijgedragen hebben aan het succes van Knip. Vrouwen, heel soms een man, die van het zelf kleding maken hun hobby hebben gemaakt. Natuurlijk gaan we door met minstens dezelfde motivatie en enthousiasme, nog zeker 45 jaar…

  Liefs,
  Peggy Weijergang
  September voowoord

   
 • Terug in de tijd - overgooier patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  Nu als jurk, straks als overgooier
  "Naast de vele zomerse mogelijkheden die u hier ziet, is dit hypermoderne overslagmodel óók geschikt om van een grijze of beige flannel te maken. Voor de komende winter heeft u er dan een zeer bij de tijdse overgooier bij.
  Bij het uitgezette patroon (maat 38) is geen rekening gehouden met naden!"

  Hier vind je het patroon van de overgooier!

   
 • Terug in de tijd - broekrok patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "De broekrok is terug"
  "Uitgezet patroon geschikt voor de maten 38 en 42 Hebt u het laatste nieuws gehoord? De broekrok is terug. En natuurlijk hebben wij een patroon voor u, waarmee zelfs heel verschillende resultaten te bereiken zijn. Voornamelijk zit ‘m dat in de stof die u daarvoor kiest. We hebben twee voorbeelden voor u gemaakt van zo’n patroon. Model A is gemaakt van fijne flannel en is modieus-progressief. Voor model B is jeans gebruikt en is daardoor jong-sportief. Maar: in het eerste geval is gabardine ook heel mooi en in het tweede fijn ribfluweel. Van deze broekrok geven wij het uitgezette patroon in twee maten (38 en 42), in twee lengtes (Model A knielang, model B kuitlang), met of zonder zakken.

  Benodigde stof model A: 1,45 m van 140 cm breed.
  Benodigde stof model B: 1,55 m van 140 cm breed.

  Neem het patroon over op ware grootte, in de gewenste maat. Elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de patroondelen na van stof en reken daarbij iets extra voor naden en zomen. Stik eerst de figuurnaadjes voor en achter, stik desgewenst de zakken op. Sluit zij- en binnenbeennaden. Stik de kruisnaad vanaf het split tot de taille middenachter. Vouw het aangeknipte splitbeleg naar binnen. Zet de rits in. Geef eventueel een sierstiksel langs de ritsinzet. Stik de uiteinden van de tailleband dicht. Zet één helft van de band aan de bovenkant van de broekrok. Zoom de andere helt op het stiksel aan. Stik de band rondom door. Festonneer een knoopsgat, zet een knoop aan. Zoom de pijpen. Strijk de vouwen in op de middenvoor- en middenachterlijnen."

  Hier vind je het broekrok patroon!

   

Knipmode abonnement

Knipmode Oktober 2014

 

naaimachinenaald

Zoek een naaicursussen

editie nabestellen