• Terug in de tijd - broekrok patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "De broekrok is terug"
  "Uitgezet patroon geschikt voor de maten 38 en 42 Hebt u het laatste nieuws gehoord? De broekrok is terug. En natuurlijk hebben wij een patroon voor u, waarmee zelfs heel verschillende resultaten te bereiken zijn. Voornamelijk zit ‘m dat in de stof die u daarvoor kiest. We hebben twee voorbeelden voor u gemaakt van zo’n patroon. Model A is gemaakt van fijne flannel en is modieus-progressief. Voor model B is jeans gebruikt en is daardoor jong-sportief. Maar: in het eerste geval is gabardine ook heel mooi en in het tweede fijn ribfluweel. Van deze broekrok geven wij het uitgezette patroon in twee maten (38 en 42), in twee lengtes (Model A knielang, model B kuitlang), met of zonder zakken.

  Benodigde stof model A: 1,45 m van 140 cm breed.
  Benodigde stof model B: 1,55 m van 140 cm breed.

  Neem het patroon over op ware grootte, in de gewenste maat. Elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed. Knip de patroondelen na van stof en reken daarbij iets extra voor naden en zomen. Stik eerst de figuurnaadjes voor en achter, stik desgewenst de zakken op. Sluit zij- en binnenbeennaden. Stik de kruisnaad vanaf het split tot de taille middenachter. Vouw het aangeknipte splitbeleg naar binnen. Zet de rits in. Geef eventueel een sierstiksel langs de ritsinzet. Stik de uiteinden van de tailleband dicht. Zet één helft van de band aan de bovenkant van de broekrok. Zoom de andere helt op het stiksel aan. Stik de band rondom door. Festonneer een knoopsgat, zet een knoop aan. Zoom de pijpen. Strijk de vouwen in op de middenvoor- en middenachterlijnen."

  Hier vind je het broekrok patroon!

   
 • Vroeger als Knipmode model

  Omdat deze maand de Knip zijn 45-jarige bestaan viert en er dus heel wat wordt teruggeblikt op de afgelopen decennia, vroegen mijn collega's mij iets te schrijven over ‘hoe het toen was’. Ik ben namelijk lang geleden, ergens in een vorig leven, model geweest. Dat was in de zeventiger en tachtiger jaren; velen van jullie waren toen waarschijnlijk nog niet eens geboren! Ik moest er wel even over nadenken, voordat ik ‘ja’ zei tegen deze opdracht. Want het wordt zo gauw een oma-vertelt-verhaal, en daar ben ik niet zo van. Maar ik ben gezwicht, dus hier komt ‘t.

  Vroeger_Setcard
  Dit is de voorkant van mijn ‘setcard’ uit die tijd. Eigenlijk een soort visitekaartje.

  Model worden stond nooit op mijn wensenlijstje. Vanaf mijn twaalfde wist ik namelijk al wat mijn toekomst zou zijn: ik wilde lerares expressie worden. Daarvoor moest ik een opleiding volgen op de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Helaas bleek dat een grote teleurstelling. Ik heb het nog een half jaar volgehouden maar toen was het echt over en viel ik in het welbekende zwarte gat . Wat nu? Ik heb nog even pedagogie en filosofie gestudeerd, maar daar werd ik niet vrolijk van. Dus toen ik ‘ontdekt’ werd door iemand van een modellenbureau greep ik dat met beide handen aan. Het leek me een leuke tijdsbesteding en het verdiende ook nog behoorlijk. Ondertussen zou ik uitkijken naar een nieuwe interessante studie. Die is er dus nooit gekomen, want model zijn bleek ontzettend leuk! Ik was altijd al erg geïnteresseerd in mode en dan is het natuurlijk een feestje als je elke dag de mooiste kleren aan mag. Maar het ging er wel anders aan toe dan nu.....
  Tegenwoordig hoeft een model alleen maar zichzelf mee te nemen naar een fotoshoot. Wel schoon gewassen (en geschoren) graag, maar verder, het een en ander voorbereiden, hoeft ze niet. Alles wordt immers voor haar gedaan tijdens de shoot. Er is een visagist die de make-up en het haar doet en er is een stylist die voor alle kleding en accessoires zorgt. Dat was in mijn tijd wel anders! Wij deden alles zelf. 's Ochtends vroeg gingen de haren vast in de krul (met de Carmen-set; gebruikt iemand die krullers nog?)
  Vroeger_Carmenset
  En we sjouwden elke keer een flinke koffer mee.  Daarin zaten al onze make-up-spullen die we bewaarden in een gereedschapskist; je weet wel, zo'n uitvouwbare.
  Vroeger_gereedschapskist

  En een keur aan schoenen, sieraden, sjaals en hoeden. Soms gingen er ook kleren mee, want er waren klanten die wilden dat je een basisgarderobe meenam. En dan kon je maar beter met goeie spullen aankomen. Ik had daarom een aparte werkgarderobe met keurige blouses, broeken en rokken, want zelf liep ik er bij als een hippie, zoals elk model uit die tijd, met gebloemde broeken en kleurige tunieken.

  Zo heb ik in die tijd natuurlijk ook voor de Knip gewerkt. Toevallig vond ik laatst nog wat foto's. Op de foto met de drie meisjes sta ik links, en helemaal rechts staat Babette Cremer; inderdaad, de vrouw van Jan.
  Vroeger_Knip1
  Vroeger_Knip2

  En weet je nou wat zo leuk is, die broekpakken die ik aan heb op de foto zijn weer helemaal hot! Kijk maar naar de foto's van de laatste collectie van Prada en Altuzarra, en ook in de shows van Louis Vuitton, Derek Lam en Marni kwamen ze voorbij.

  Vroeger_Altazurra_Prada

  Zo zie je maar weer; alles herhaalt zich, maar is elke keer weer net even anders.

  Groetjes Floor,
  Styliste Knipmode

   
 • Terug in de tijd - patroon schort

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  "De tijd dat een schort alleen maar goed was om spatten op te vangen, is allang voorbij. Tegenwoordig zie je zulke leuke modellen, dat je ze voor je plezier draagt. Maar wat let U om zo’n schort ‘nieuwe stijl’ even zelf te maken, het uitgezette patroon staat erbij. En met de schoonmaak in zicht is zo’n moderne aanwinst helemaal welkom! Als stof kozen we een decoratief katoentje. De schouderbanden van het voorste model zijn aan twee koperen gordijnringen bevestigd (plastic kan natuurlijk ook). Het model erachter is juist zo lang, dat het heerlijk draagt op een pantalon."

  Hier vind je het patroon van de schort!

   
 • Terug in de tijd - kimono patroon

  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Iedere week vind je op onze website een makkelijk te maken vintage-model tijdens ons jubileum nummer!

  Zo’n kimono-jasje is een ideaal kledingstuk
  "Nu fijn voor het strand, later om in huis te dragen, eventueel met een lange broek.
  Het model is heel gemakkelijk te maken, en in één middag klaar. Neem het uitgezet patroon (maat 38) over op ware grootte, elk hokje is 4 cm lang en 4 cm breed.
  Knip de patroondelen uit de stof, en reken iets extra voor naden en zomen. Langs hals, middenvoor en mouwen wordt een in vorm geknipte bies gezet, van dezelfde stof óf van een bijpassend dessin of kleur; U kunt ook effen nemen voor de biezen. Het jasje sluit met een lange bindceintuur; eventueel kan de ceintuur vervangen worden door een dik koord."

  Hier vind je het patroon van het kimono jasje.

   
 • Knipmode september ligt in de winkel

  Lieve lezeressen,

  Knip bestaat 45 jaar. Op de redactie hebben we het glas al geheven om dit feestelijke feit te vieren. En daar hoort natuurlijk een jubileumnummer bij dat – heel toepasselijk – helemaal in het teken staat van toen, met ontwerpen die een vleugje nostalgie ademen. Mode van nu geïnspireerd door onder meer de fifties en sixties met klassieke stoffen als tweed, pied-de-coq en camel- en mohair-mantelstof. Deze laatste stof is gebruikt voor de winterse mantel en de zachte jas.

  Ook geven we retropatronen op ruitjespapier weg via onze website. Zo zie je: er is eigenlijk niet veel veranderd. Hedendaagse ontwerpers putten nog altijd inspiratie uit het verleden. Wat wel wezenlijk anders is, is de reden waarom we zelf kleding maken. Vroeger was het in de meeste gevallen een financiële noodzaak. Wilde je meedoen met de mode dan was je aangewezen op merken die voor de meeste mensen te duur of moeilijk verkrijgbaar waren. Pas later, toen grote modewinkels als H&M en Zara kwamen, werd de mode voor elke beurs toegankelijk.

  Gelukkig bleef er een grote groep vrouwen die het leuk vindt om haar kleding zelf te maken. En het goede nieuws is dat dat aantal momenteel alleen maar toeneemt. De naaischolen schieten als paddenstoelen uit de grond en veel jongeren maken enthousiast gebruik van onze patronen-webshop. Alle reden om de toekomst vol optimisme en energie tegemoet te zien.

  Alle trouwe abonnees en lezeressen wil ik ontzettend bedanken. En alle nieuwe lezeressen moedig ik aan om vooral door te gaan met deze fantastische hobby. Een complimentje krijgen voor iets wat je zelf gemaakt hebt, zoals deze stijlvolle rok met jasje,  is altijd extra bijzonder. Verder vieren we dit jubileum met leuke acties op de website. Zo geven we fijne cadeaus weg zoals naaimachines, creatieve handboeken en nog veel meer. In het blad zelf vind je een gratis extra patroon van een klokkende rok in drie lengtes. Het staat op een los patroonblad zodat je het kunt uitknippen. Ik wens je heel veel plezier en inspiratie met dit bijzondere jubileumnummer. Uiteraard zijn we altijd benieuwd naar je resultaat en vinden we het leuk om dit op Facebook te delen.

  Bekijk de patronen uit Knipmode september hier.

  September voowoord

  Liefs, Peggy

   

   

   

   
 • Achter de schermen bij de fotoshoot

  Elke maand zijn we een paar dagen bezig met het fotograferen van alle patronen. Hans de Kort (de fotograaf) heeft een fijne studio met een enorme hoeveelheid aan apparatuur.

  Schermafbeelding 2014-08-09 om 12.42.33

  Ook beschikt de studio over allerlei verschillende achtergronden. Dat kunnen gekleurde papieren rollen zijn, of houten wanden die we in verschillende tinten verven, maar hij heeft ook een oud zeildoek liggen. Prachtig verweerd en in een intense kleur bruin. Heel inspirerend als achtergrond voor een mode serie.

  Schermafbeelding 2014-08-09 om 12.42.56

  Alleen… Het stinkt zo! We moeten dus wel iets overwinnen om het doek op te hangen en de geur te verdragen. Maar het resultaat mag er zijn.. Kijk maar in de Knip van deze maand.

  Voordat we met de fotografie kunnen beginnen moet er nog wel het één en ander gebeuren. Zoals het haar en de make-up van het model. Het verbaast me altijd weer hoeveel spullen een visagist meeneemt naar de studio. Toch is het allemaal nodig, want voordat ze aan een klus beginnen is het nooit helemaal duidelijk wat precies de bedoeling is; dat bespreken we eigenlijk altijd pas ter plekke.

  Schermafbeelding 2014-08-09 om 12.43.10

  Een van onze favoriete visagisten is Jeanette van Bennekum. Zij weet met kleine veranderingen iemand mooier te maken. Dat doet ze niet alleen voor tijdschriften maar ook voor privé klanten. Dus als je zin hebt in een nieuwe look, moet je bij haar zijn, bekijk hier haar website (klik op make-overs).

  Tijdens de fotoshoot moet er soms nog wel eens wat bijgewerkt worden. Een ander kleurtje lippenstift bijvoorbeeld. Een echt professioneel model (zoals Christa op de foto) gaat er dan bijna bij liggen. Niet omdat ze lui is, integendeel, dat doet ze om de kleding niet te laten kreuken.

  Schermafbeelding 2014-08-09 om 12.43.23

  Groetjes van de styliste!

   
 • Sneak preview Knipmode september!

  Het september nummer van Knipmode staat in het teken van feest: Knipmode bestaat maar liefst 45 jaar. Op de redactie hebben we het glas al geheven om dit feestelijke feit te vieren. Hier hoort natuurlijk een jubileum nummer bij dat- heel toepasselijk- helemaal in het teken staat van toen, met ontwerpen die een vleugje nostalgie ademen.

  krachtige-klassieker
  Krachtige klassiekers
  Stoffen met een krijtstreep, vensterruit op pied-de-poule zijn krachtige klassiekers. Ze passen in elk modebeeld en geven je een stijlvolle look. Deze stoffen komen terug in de ontwerpen. In deze productie staat een jasje met een stolpplooi en 7/8e mouwen. Dit jasje heeft een hoog retrogehalte en veel charme. Dit jasje en de jurk zijn verkrijgbaar in maat 34 tot en met 46.

  Knipmode-45-jaar
  We delen cadeaus uit!
  Knipmode gaat terug in de tijd en viert het 45-jarig jubileum met leuke patroontjes van toen. Elke maand een makkelijk te maken vintage model. De Knip lezers krijgen zelfs een extra patroon. Ook delen we leuke cadeaus uit. Zo geven we 45 Toyota naaimachines weg, en nog 45 andere cadeaus.

  meesterlijk-mooi
  Meesterlijk mooi
  Kunstzinnige dessins zijn in de mode. En wat blijkt: ook op stoffen doen de meesterwerken van Rembrandt en Israëls het verbluffend goed. Kijk ook eens naar de schilderachtige bloemendessins of randen want ook hiermee maak je heel originele items. Zo is er een tuniekjurk met de nachtwacht. Dit model is super simpel, en de stof doet het hem. Deze jurk is er in maat 34 tot en met 46. Het bloementuniek heeft een frisse uitstraling door de kraakwitte stretchkatoen. Dit tuniek is verkrijgbaar in maat 44 tot en met 56. Alle printstoffen uit deze productie zijn met 10% korting te koop tijdens de Stoffenspektakels of via de webshop van TST Stoffen.

  knipoog-naar-couture
  Knipoog naar couture
  Jaren vijftig couture, zoals van Dior en Chanel, vormt een rijke bron van inspiratie in de nieuwe wintermode. Kijk maar naar deze jas en jurk, waarin je er absoluut stylish uit zal zien. Zeker als je kiest voor hoogwaardige wollen stoffen in rustige tinten. De mantel is van aaibaar mohair, die hem een luxe uitstraling geeft. Deze mantel is er in maat 34 tot en met 46. Deze jurk heeft die typisch stijlvolle eenvoud van couture à la Christian Dior.

  Het jubileum nummer ligt 16 augustus bij onze abonnees in de brievenbus, en dinsdag 19 augustus in de winkel.

   
 • Modetrend - transparante stoffen

  Soms zie je op de catwalk kleding voorbijkomen die zo mooi zijn, dat ze je tot tranen toe ontroeren. Ja echt, ik overdrijf niet! Natuurlijk speelt het showelement dan ook mee; de muziek, het publiek, de sfeer... Maar ik durf wel te zeggen dat ik af en toe een traantje heb voelen opwellen. Zo ook bij de feeërieke creaties die onder anderen te zien waren tijdens de shows van Caroline Herrera, Alberta Ferretti en Genny.

  TransparanteStoffen_1
  We zagen supervrouwelijke jurken die helemaal gemaakt leken te zijn van transparante stoffen. Maar door verschillende lagen over elkaar te gebruiken waren de cruciale plekken toch bedekt. Prachtig voor een zomers feest.

  Een inspiratie voor je eigengemaakte jurk (of top) misschien?

   
 • Goede pasvorm spijkerbroek, passend bij jouw figuur!

  Hoe vind je een goede pasvorm van spijkerbroek?
  Als je voor kleding kiest die echt helemaal lekker aan voelt, die als een tweede huid rondom je lichaam zit, gaat er natuurlijk niets boven iets wat op maat door en voor jou gemaakt is. Dat is immers het grote voordeel van zelfgemaakte kleding. Besluit je (als je dit leest ben je, neem ik aan,  een enthousiaste naaister) toch af en toe iets kant en klaar in de winkel te kopen dan geldt ook in dit geval natuurlijk dat het goed moet passen, dat is uiteraard een gouden regel! Alleen.. Bij een spijkerbroek is dat anders. Die “groeit” als het ware pas na een paar keer dragen en wassen om je lijf. Onthoud ook dat een spijkerbroek door het dragen altijd wat wijder wordt, dus koop hem liever aan de strakke kant.

  En verdere aandachtspunten waar je op moet letten:
  - Of het model mooi aansluit rond je taille en billen
  - Of het model niet te erg in je kruis trekt?
  - Of het model wel voor jouw figuur geschikt is.

  Tip  Lichte modellen maken altijd voller en donkere modellen kleden af.

  pasvorm_1

  Welke jeans past bij jouw figuur?

  Heb je brede heupen?
  Ga dan voor een jeans met rechte pijpen. Ook een broek met uitlopende pijpen staat je goed, maar alleen als je lange benen hebt. Ga niet voor een te hoog taillemodel. Pas op met aparte stiksels of studs bij je heupen, want die zullen je heupen alleen maar accentueren.

  Als je smalle heupen hebt
  Kies dan voor een heupbroek, die staat je super. Net als een slimfit en skinny jeans. Taillebroeken zijn geen goede keus, want je krijgt er al snel een te mannelijk figuur door.

  Heb je ronde billen?
  Draag dan een jeans met kontzakken, maar let erop dat deze niet te klein zijn. Kontzakken die te ver uit elkaar staan, hebben een verbredend effect. Het heupmodel staat ook goed, deze broek halveert je billen optisch en de pijpen geven tegenwicht vanuit de onderkant.

  Bij geen of platte billen
  Draag je de boyfriend fit jeans. Deze jeans is een beetje baggy, zodat je je platte billen kan verdoezelen. Kies voor jeans met opvallende stiksels, die je billen ronder doen lijken.
  Als je klein bent Kunt je het beste kiezen voor een (iets) uitlopende stretch spijkerbroek die mooi aansluit. Geen wijde slobberbroeken. En: hakken eronder! Dat maakt je zóveel langer. 
Vaak moet je de broek korter laten maken als je niet zo lang bent. Dit kan vaak bij de winkel zelf, soms tegen betaling. Vraag of ze het uitvoeren met de originele zoom!

  Als je een lang postuur hebt
  Staat alles eigenlijk wel goed, maar heb je vaak moeite met lange lengtematen vinden. Rechtuitlopende modelletjes staan het mooist, maar een beetje wijd uitlopend kan ook (hier lijken je benen wel opvallender door).

  Ben je een beetje aan de mollige kant?
  Kies dan niet voor super-stretch, dat accentueert te veel. En ook te wijde broeken zijn geen goede keuze. Probeer een goed aansluitende broek te vinden die niet te strak zit. Kies voor iets wijduitlopende of rechte pijpen. Ook staan donkere wassingen mooier.

  Met een slank postuur
  Kan je eigenlijk alle kanten op. Vooral skinny jeans, driekwart broeken, cargo pants (met aangesnoerde onderkant) en broeken die recht uitlopen staan je prima.

  Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

  Groetjes Peggy
  KM8_Peggy_Weijergang

   

Knipmode abonnement

Knipmode September 2014

 

naaimachinenaald

Zoek een naaicursussen

editie nabestellen